Back to Blog
Visietekst2/25/2020 Eikenberg is een woongemeenschap in wording die zich baseert op de filosofie en de grondbeginselen van cohousing. Eigen aan cohousen is het goede nabuurschap, als alternatief voor de huidige klassieke buurten waar sociale contacten vaak al te beperkt zijn en vereenzaming om de hoek loert. Om onze woongemeenschap vorm te geven wil Cohousing Eikenberg een doorgedreven ecologisch en sociaal-inclusief project uitbouwen: zorg dragen voor mens en natuur. Dit is ons kader. We sluiten daarbij ook aan bij de nieuwe doelstellingen voor een duurzame ontwikkeling (=SDG) van de wereld tot 2030 die de VN in september 2015 vastlegde en die de 8 VN-Millenniumdoelstellingen 2000-2015 vervangen: SDG 3 : Verzeker een gezond leven en bevorder welzijn voor iedereen op elke leeftijd SDG 7 : Verzeker toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen SDG 9 : Bouw veerkrachtige infrastructuur en stimuleer innovatie SDG 11: Maak steden inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam SDG 12: Verzeker duurzame consumptie SDG 13: Neem dringend actie om de klimaatverandering en zijn impact te bestrijden SDG 15: Stop de verarming van de bodem en keer ze om, stop het verlies van biodiversiteit. Ecologische keuzesEuropa verplicht de lidstaten en regio’s om alles in het werk te stellen om tegen 1/1/2021 nog enkel “(nearly) Zero Energy Buildings” te bouwen. Door nu al energieneutraal te bouwen anticiperen we op de komende wettelijke verplichtingen. Bovendien zijn energieneutrale woningen toekomstbestendig en behouden ze langer hun waarde. Passief bouwen en energieneutraal In cohousing Eikenberg komen er 18 wooneenheden en een gemeenschappelijk paviljoen die samen 1/4 van de totale oppervlakte (4.100m²) beslaan. De inplanting van de gebouwen gebeurt rond een centraal plein van waaruit iedereen gemakkelijk het paviljoen kan bereiken. Het paviljoen omvat enkele multifunctionele zaaltjes, een goed uitgeruste keuken en logeerkamers. Er is ook een kelder met een stookplaats en persoonlijke bergruimte en er is een gemeenschappelijke wasplaats. Verder ook een gemeenschappelijk atelier met een grote fietsenberging.
Dit betekent dat het energiegebruik door fossiele brandstoffen wordt gecompenseerd door ter plekke geproduceerde duurzame energie. Op die manier kunnen de passiefwoningen doorgroeien naar energie+ woningen. We hebben een hybride elektriciteitsaansluiting want er komen voorzieningen voor toekomstige energieopslag (batterijen).
Biodiversiteit & waterhuishouding We willen de biodiversiteit zoveel mogelijk bevorderen. Om die reden willen we ook de bebouwde grond compenseren door groendaken en gevelbeplanting.
Zachte mobiliteit Omwille van energiebesparing en vermindering van de huidige CO2- uitstoot streven we naar zo weinig mogelijk auto's (uitdoof-scenario) en daarvan zoveel mogelijk deelauto’s. Dit zal worden opgenomen in het huishoudelijk reglement van de VME en in de notariële basisakte. We voorzien:
Ecologisch leven & delen We willen onze ecologische voetafdruk verkleinen en elkaar stimuleren om zo ecologisch mogelijk te leven.
Cohousing als samenlevingsvorm voor optimale inclusie
Het inclusieplan ( cfr AAIDD= American Association on Intellectual and Developmental Disabilities *) werkt met vijf concentrische cirkels:we starten bij de persoon met een hulpvraag en eindigen bij de gespecialiseerde professionele ondersteuning. Cohousing situeert zich samen met familie en vrienden in de derde cirkel. * In het AAIDD-model staat het functioneren in dagelijkse situaties centraal, niet de beperkingen. Het functioneren wordt bepaald door het spanningsveld tussen de competenties van de persoon (intelligentie en vaardigheden) en de verwachtingen van de omgeving. Ondersteuning heeft een centrale plaats in dit model: het functioneren kan positief worden beïnvloed door ondersteuning. Het functioneren wordt ingedeeld in meerdere dimensies die niet specifiek voor mensen met een (verstandelijke) beperking, maar bij alle mensen aan de orde zijn. Waarden
Zelfregie Betrokkenheid en engagement van de bewoners en verantwoordelijkheid van de zorgvragers
Participatie
Inspraak
SamenhuizenDe bewoners & de buurt
Bij de groepssamenstelling wordt gestreefd naar dezelfde diversiteit als in de maatschappij: er wonen mensen van alle leeftijden en een verschillende achtergrond in verschillende contexten (gezinnen met kinderen, koppels, alleenwonenden); ook mensen met en mensen zonder zorgvragen.
Beheer & organisatie
Back to Blog
Jo en Rika2/24/2020 ![]() Wij zijn Jo en Rika. We hebben 5 jaar in Bolivië in een plattelandscollege gewerkt en sindsdien dromen we van gemeenschappelijk wonen: eerst hebben we samengewoond met een ander gezin, en nu, zoveel jaren later, wordt het samenhuizen. We delen een hart voor taal, vooral voor het Spaans, en hebben jarenlang graag lesgegeven in de landbouwschool en in het volwassenenonderwijs. We houden beiden van lange wandelingen, van film, toneel en muziek. Jo is een verwoede lezer en gaat bij voorkeur per fiets op reis. Rika werkt al jaren mee met 11-11-11 en speelt cello. Nu zijn we net met pensioen en hebben het geluk nog veel energie te hebben, wat goed uitkomt als je wil cohousen. Voor ons is het een droom: duurzaam en ecologisch leven, zoveel mogelijk met elkaar delen en helpen om een plek te creëren waar ook plaats is voor mensen die minder (maar andere) mogelijkheden hebben. Cohousing is voor ons een concrete, haalbare mogelijkheid om lang gekoesterde idealen op een bescheiden manier, met de hulp van velen, vorm te geven. ![]() Wat we kunnen bieden: Rika kan zich efficiënt en doelgericht in iets vastbijten. Veel grote woorden zijn aan haar niet besteed: ze modereert gesprekken en stuurt het proces. Dynamiek en drijfkracht: heerlijk om mee samen te werken. Oppervlakkigheid is haar vreemd: Rika gaat steeds op zoek naar wat zich onder de huid beweegt, voeling houdend met wat mensen inspireert: ze is de dieptesondering als basis voor een warmtenet. Jo is een romanticus, weet goed te doseren en heeft veel gezond verstand. Jo is niet bescheiden en neemt veel ruimte in. Hij is graag onder de mensen en aan lange tafels kriebelt het bij hem om te speechen. Hij is best handig en, als zoon van een schrijnwerker, kan hij goed met hout aan de slag. |