Back to Blog
Leen, Ruben, Flore en Lise3/1/2020 ![]() Wij zijn Leen en Ruben. Sinds we van onze wereldreis doorheen de tropen zijn teruggekeerd, zijn we helemaal in de ban van ecologisch leven. Het afvalprobleem dat we overal op onze route tegenkwamen, heeft onze ogen geopend: we moeten dringend anders gaan leven als we willen dat de volgende generaties nog van deze prachtige planeet kunnen genieten. Omdat low-impact leven helaas niet evident is onze huidige maatschappij hielden we onze ogen open voor alternatieve woonvormen. In het project Cohousing Eikenberg vonden we compagnons in het ecologisch leven. ![]() Voor onze dochter Flore (2) is de groene woon- en speelruimte van onschatbare waarde. Samen met de kinderen van andere gezinnen zal ze er kunnen opgroeien in een omgeving waar buiten spelende kinderen geen bedreigde soort vormen. Als interieurarchitect koos Leen voor de baseline 'upcycling projects'. Met haar upcycling interieurs stimuleert ze haar klanten om met duurzame materialen aan de slag te gaan. Ook afgedankte spullen een nieuwe bestemming geven als grondstof voor een nieuw interieur vormt een onderdeel van haar passie. Haar creativiteit zal vast een aanwinst zijn voor de interieurs van alle buren. ![]() Ruben stort zich met al z'n enthousiasme op het jeugdwerk in Torhout. Als ambassadeur van avontuurlijk (buiten) spelen coacht hij er de speelpleinwerking samen met een team geëngageerde vrijwilligers. Participatie van kinderen en jongeren vindt hij vanzelfsprekend. Hij is vast van plan om de kinderen van Eikenberg een stem te geven. In onze huidige buurt proefden we reeds van enkele aspecten van de deeleconomie. Maar, na een gedeelde garage of grasmachine, zijn we nu klaar om een stapje verder te gaan.
Back to Blog
Nancy en Jeroen3/1/2020 ![]() Wij zijn Jeroen en Nancy, ouders van drie levendige tieners Florian, Elise en Willem en dynamische veertigers met een sociaal bewogen hart. Jeroen: “Ik word geraakt door goede architectuur, ruimtelijke ordening, kunst en design en ben reeds enkele jaren gepassioneerd door collectieve woonvormen en de vele voordelen ervan. Ik richtte 6 jaar geleden samen met enkele vrienden de vzw Samenhuizen Brugge op en ruilde sinds 2 jaar mijn job als IT coördinator in het hoger onderwijs in voor een job als cohousingbegeleider. Met deze job verenig ik mijn gevoel voor ruimtelijke ordening en architectuur, mijn sociaal en maatschappelijk engagement en het plezier om mensen te laten samenwerken. Voor lange fiets- of wandeltochten weet je mij altijd warm te maken.” Nancy: “Ik ben van opleiding verpleegkundige en beroepshalve verantwoordelijk voor de bacheloropleidingen verpleegkunde en vroedkunde aan de Hogeschool VIVES. Ik ben gepassioneerd door wandelen en fietsen in de natuur en fervent globetrotter. Gezond en evenwichtig koken vanuit Oosterse inzichten (yin-yang) en wereldkeuken zijn helemaal mijn ding.” Bij elke gezinsreis maken we wel een connectie met een cohousingproject en laten we ons inspireren door de gastvrijheid en de positieve energie die een cohousingproject teweegbrengt op mensen. Wij investeren in Eikenberg omdat we geloven in de sterke toekomstgerichte visie van het project nl. de woonvorm die ecologisch uitgebouwd wordt met respect voor mens, en milieu en inclusie hoog in het vaandel draagt.
Back to Blog
Ann en Chris3/1/2020 ![]() Wij zijn Chris en Ann en wonen in de buurt van Eikenberg. Onze drie kinderen zijn het nest al uitgevlogen en in één van de nieuwe nestjes is er ondertussen een eerste (letterlijk) vroege vogel geboren: kleinzoon Wannes… én is er nog ééntje op komst. De rol van oma en opa is een zalige nieuwe uitdaging en vullen we met heel veel plezier in. Maar we zijn professioneel en als vrijwilliger met nog veel meer uitdagingen bezig waarbij de zorg voor het ecologische,het sociale, het spirituele toch telkens weer de rode draad vormen. Chris is werkzaam in de bijzondere jeugdzorg (Cruushove, St Kruis) en oa actief als vrijwilliger in buurtwerking Het Schuurke en het project Stroatmoat. Vanzodra de lente piept vind je Chris vaak in de moestuin. Ann was verantwoordelijke bij VZW Onthaal, OLVrouw Brugge en momenteel actief als vrijwilliger voor de praatgroepen Nederlands voor anderstaligen bij Integraal en de praattafels van Vormingsplus en Diversiteitsdienst. We komen zelf niet wonen op Eikenberg (wie weet… misschien… ooit wel) maar we vinden het zo’n mooi, zinvol project en het sluit zo aan bij onze eigen visie rond ecologie, inclusie, solidariteit, een warme gemeenschap dat we er met veel goesting onze schouders onder zetten. Een duurzame investering die we graag mee vorm willen geven. Concreet investeren in we in een unit met de bedoeling om te zoeken hoe we deze unit kunnen bestemmen voor iemand uit een kwetsbare doelgroep wat wonen betreft. Vanuit ons engagement met mensen van allochtone afkomst denken we momenteel in die richting. We hopen in de volgende maanden samen met de andere Eikenbergers stappen te zetten om dit te realiseren…
Back to Blog
Karin en Luc3/1/2020 ![]() Ons even kort voorstellen; Karin heeft 1 dochter die vlakbij Eikenberg woont. Luc heeft 3 kinderen. Hij is grootvader van 2 kleinkinderen en bijna plus papi, Karin is plus mamie van 2 en bijna mamie van 1. Karin werkt als consulente bij de VDAB waarbij ze voor de nodige matchen zorgt tussen werkgevers en werkzoekenden in de dienstenchequesector. Luc is bekend in het Menense als ‘Luc van den ziekenbond’. Wij leerden elkaar kennen eind 2012, huwden in mei 2016 en wonen momenteel in Oostkamp, niet ver van Steenbrugge. Toen het cohousingsproject ‘Eikenberg’ ons letterlijk ter ore kwam via Radio 1 hadden we onze Aha-Erlebniss : dat was waar we naar op zoek waren. ![]() Reeds tijdens een eerste kennismakingsgesprek, gevolgd door het bijwonen van een algemene vergadering, kregen we een gevoel van thuiskomen: de sfeer, de groepsdynamiek, de visie. Daar willen we voor gaan! Vanuit onze levensleuzes ‘ er is genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht’ ( Ghandi ) en ‘het is beter te kunnen geven dan te moeten krijgen’ proberen we dit waar te maken in onze woongemeenschap Eikenberg. Met volle goesting zullen we met de andere Eikenbergers (moet je niet opzoeken op Wikipedia) proberen een ‘warme’ leefgemeenschap uit te bouwen waar het ecologische en inclusieve principe de file rouge vormen. Karin zal met haar praktische (njamnjam) en organisatorische talenten en Luc met zijn inzichtelijke en ‘handen aan het lijf’ -talenten bijdragen tot de uitbouw van de groene oase waar Eikenbergers samen een steentje - tegen de stroom van de huidige maatschappij in - willen bijdragen tot het bereiken van een ‘andere’ samenleving.
Back to Blog
Elke, Bram, Elsa en Lenn3/1/2020 ![]() Ik ben Elsa, 1 jaar. Mijn papa is Bram (39) en mijn mama Elke (25). Mijn ouders zijn steeds op zoek naar wat het beste voor mij (en ons) zou zijn. Zo probeert ons gezin bewuster te worden van onze ecologische voetafdruk en proberen we samen deze wat te verkleinen. We gaan samen naar de markt om onze groenten en fruit en ik draag mooie wasbare luiers. Dit inspireerde mijn mama om luier- en wasbaar maandverbandconsulente te worden. Ze probeert mensen te informeren en de voordelen van deze ecologische alternatieven in de kijker te zetten. Mijn papa is de altijd bezig bij. Hij kan het niet laten om planten te redden en een tweede leven te geven. Alles wat groeit verdient een plaats en bestaan in het leven. ![]() Het Cohousing project Eikenberg mag dan wel toevallig op ons pad beland zijn, het is ons op het lijf geschreven. Het ecologische aspect en zeker ook het 'cohousen'. Mijn papa is manager waardoor hij geleerd heeft dat samen werken als 1 team, je alleen maar sterker kan maken. Mijn mama is sociaal werker waardoor ze heeft geleerd dat open communicatie van cruciaal belang is. Beiden hebben ze een sterke drang om mensen samen te brengen en ze samen te laten leven. Mensen die samen leven kunnen elkaar helpen om zichzelf verder te ontwikkelen en kunnen samenwerken naar een betere toekomst. Dit is de toekomst die mijn ouders mij willen geven. Een plaats waar ik zorgeloos kan spelen en ontdekken en tegelijkertijd ook leer respect te hebben voor natuur en mens.
Back to Blog
Chiyoko, Midori en Hikari2/28/2020 ![]() Ik ben Chiyoko. Ik kijk er naar uit om samen met mijn zonen Midori en Hikari op Eikenberg te komen wonen. Ook zij kijken er naar uit. Zij vinden het heel leuk dat er een bosje om te spelen is. Ik denk dat het een goede plek is waar ik enerzijds met mijn kinderen een nieuwe thuis kan opbouwen en waar er tezelfdertijd ook veel kansen zijn om andere Eikenberg-bewoners te ontmoeten, dingen te delen en af en toe dingen samen te doen. In mijn dagelijkse leven probeer ik zo ecologisch mogelijk te leven. Ik ben floriste en ik houd van aarde, groen, natuur. Met bloemen en planten en natuurelementen bezig zijn is mijn passie… ![]() Op stap in de natuur en het bos kijk ik altijd rond, zie van alles en verzamel. Uit een op het eerste zicht chaotische verzameling meegebrachte dingen uit de natuur creëer ik dan iets moois. Op Eikenberg wil ik voor speciale gelegenheden graag natuurcreaties maken. Tot voor kort werkte ik bij Loca Labora in de Kruiderie. Nu werk ik bij het plantenbedrijf Wilgenbroek in Hertsberge. Spannend om uit te kijken naar de nieuwe Eikenberg pagina in ons leven ! Chiyoko, Midori en Hikari
Back to Blog
Tomas2/28/2020 ![]() Mijn naam is Tomas. Het sociale en het ecologische zijn voor mij twee belangrijke waarden. Als vrijwilliger bij Natuurpunt zet ik mij in voor de natuur. En als maatschappelijk werker probeer ik mee te werken aan een samenleving waarin iedereen zich gewaardeerd mag voelen. Energiezuinig wonen boeit mij enorm, zowel op vlak van high tech als op vlak van low tech zijn de mogelijkheden enorm! Ik ben dan ook zeer blij de voorzitter van de werkgroep Architectuur te mogen zijn.
Back to Blog
Sarah, Geert, Elena en Norah2/28/2020 ![]() Wij zijn Sarah en Geert en wij komen samen met onze dochters Elena (7) en Norah (5) in Eikenberg wonen. Wij zijn allebei doordrongen van het besef dat we zorgvuldiger en respectvol moeten omgaan met onze aarde en met elkaar. En het is prettiger om deze uitdaging aan te gaan samen met anderen, die dit besef delen. In cohousing Eikenberg hebben we nu al bondgenoten gevonden: stuk voor stuk geëngageerde en zelfbewuste mensen, maar ook zo divers. Een andere belangrijke motivatie om te kiezen voor cohousing Eikenberg, zijn onze kinderen: een bos om in te spelen, besjes plukken in de tuin, groenten zien groeien in de moestuin, eieren gaan rapen in het kippenhok, samen met de andere kinderen spelen, huiswerk maken of knutselen in het paviljoen. En ook samenleven met mensen, die anders zijn of een beperking hebben. Dit zijn allemaal ervaringen van onschatbare waarde voor onze dochters. ![]() Geert is historicus en werkt momenteel bij Musea Brugge als coördinator van het Volkskundemuseum. Sarah is al 15 jaar actief in de kunsteducatie en deelt zo haar creativiteit en passie voor cultuur met kinderen en jongeren. Geert droomt al jaren van een moestuin en een voedselbos en kan niet wachten om samen met andere bewoners te wroeten in de Eikenbergse aarde (of eerder zand). Met al het eetbare, dat daaruit voortkomt, gaat Sarah graag aan de slag in de keuken. Zij volgde en volgt nog steeds workshops in vegetarisch koken. Norah is een guitige meid, die niets liever doet dan buiten te ravotten. Elena is het meest blij als haar vriendinnetjes op bezoek zijn of als ze kan tekenen en knutselen. En allevier houden we heel veel van dansen. Voor feestjes zijn wij altijd te vinden!
Back to Blog
Jan2/28/2020 ![]() Ik ben Jan en heb Eikenberg leren kennen op het Klimaat- en Energie-evenement in Vives, in maart van 2017. Daarvoor had ik al iets over cohousing gehoord en gelezen en het idee sprak me aan. Toen ik van Eikenberg hoorde, was ik direct enthousiast. Er wordt veel belang gehecht aan milieu en inclusie, twee dingen die ook voor mij belangrijk zijn. Het milieu heeft mij altijd al geïnteresseerd. Ik heb in HoGent ook een professionele bachelor milieumanagement gehaald. Dit is een afstudeerrichting in bedrijfsmanagement. Ik wil zelfstandig zijn, maar door mijn motorische beperking zal ik waarschijnlijk altijd wat meer hulp nodig hebben dan andere mensen. Daarom ben ik blij dat er altijd goede buren zullen wonen en dat we elkaar al kennen voor we er wonen.
Back to Blog
Philippe2/28/2020 ![]() Ik ben Philippe, al 27 jaar bezig als grafisch vormgever, houd van eclectische stijlen, gruwel van de slechte kerning rond de letter "i" in letters op bestelwagens en zoek de schrijffouten op in menu's. Ik hou mij bezig met diepe levensvragen als "Als je akkoord gaat met iemand die tegenpruttelt, ben je dan eigenlijk aan het mee pruttelen?" en "Als je een spookrijder inhaalt, dan ben je toch zelf aan het spookrijden?". Ik verhuis met mijn ruime bibliotheek en 4 katten: God, Namu, Amida en Butsu. Ik ben overtuigd agnost, kabbalist, maybe logician en patafysicus. Vijf jaar geleden stapte ik mee in de oprichting van Samenhuizen Brugge. Inmiddels, vele Café cohousings later, kan deze kleine vzw, uitsluitend gesteund door dolenthousiaste vrijwilligers, meer en meer mensen overtuigen. Toen in november 2015 de eerste infovergadering rond Eikenberg plaatsvond, op het moment van de eerste aanslagen in Parijs, voelde ik mij grenzeloos Charlie en leek het instappen een evidentie. Onze wereld wordt steeds wreder, ongevoeliger, en - naar mijn ervaring - dommer, en het ene is een lelijk aanhangsel van het andere. Polarisatie, verzuring, eigenbelang nemen steeds toe. Ik kies resoluut de kant van solidariteit, transitie en ecologie.
Naarmate de groep zich vormde werd het voor mij snel duidelijk: Eikenberg voelt nu al aan als thuis. Ik kan meestappen in Eikenberg dankzij woonCoop, een nieuwe Gentse coöperatieve vereniging, opgestart door drie sociale ondernemers, met als missie: het levenslang wonen toegankelijk maken voor wie over onvoldoende kapitaal beschikt om een woonst te kopen, en als motto: "huren bij jezelf". Momenteel wordt er nog gewerkt met leningen en intresten en tegen volgende zomer zou er officieel kunnen overgestapt worden naar een systeem van aandelen en dividenden. Ikzelf investeer als coöperant in eigen unit, en dankzij de steun van mede-coöperanten wordt mijn droom werkelijkheid. Hopelijk gaan Cohousing en Coöperatie een bloeiende toekomst tegemoet.
Back to Blog
Cathy en Carlos2/28/2020 ![]() Het toeval bracht ons in de eerste plaats bij Eikenberg om er voor te werken. Zo’n mooi project, in onze buurt dan nog, dat verdient toch ondersteuning. Onze juridische opleiding en onze professionele ervaring hebben we van meet af aan volop kunnen inzetten. Geloof in idealen, opstellen van procedures, statuten, contracten en reglementen, efficiënt omgaan met openbare besturen, lezing van bestekken en meetstaten, enig inzicht in technische installaties, het kwam allemaal van pas. ![]() Maar zo kreeg dit project stilaan een gezicht, een netwerk van mensen met een zelfde visie, een bont gezelschap waarin iedereen zijn waardevolle inbreng heeft, uitnodigend om er ooit te gaan wonen. En het toeval schonk ons die mogelijkheid, want met de jaren van samenwerking om voor 18 gezinnen een thuis te realiseren, is Eikenberg ook voor ons meer dan een straatnaam, een thuis om naar uit te zien. Een nieuwe levensfase!
Back to Blog
Ine2/28/2020 ![]() Ik ben Ine, 28 jaar en slechtziend. Een collega van mama vertelde over het cohousing-project. Mijn mama en ik waren heel nieuwsgierig naar hoe dat zou zijn omdat wij al een tijdje aan het zoeken waren hoe ik op een aangepaste manier alleen zou kunnen wonen. De info die we kregen, de mensen die we leerden kennen en het ecologische aspect hebben ons over de streep getrokken. Het is voor mij een droom die waar wordt: ik kan zelfstandig wonen en weet dat ik omringd word door "warme" buren. Met de nodige ondersteuning en wat geduld zal ik zeker mijn steentje aan het groepsgebeuren kunnen bijdragen. Ik ben altijd bereid om te helpen waar ik kan: babysitten, met peuters en kleuters spelen, in de keuken helpen,…
Back to Blog
Eliane2/28/2020 ![]() In februari is het 5 jaar geleden dat ik de microbe Cohousing te pakken kreeg. Ze liet me niet meer los. We stichtten de VZW Samenhuizen Brugge die nu zijn 5-jarig bestaan viert. In de mate van mijn mogelijkheden ben ik heel actief geweest voor Samenhuizen Brugge en op die manier heb ik Jo en Rika en hun bedoelingen met Eikenberg leren kennen. Vanaf het eerste moment voelde ik me aangetrokken tot dit project omdat de visie als een warm deken aansluit bij mijn stoutste dromen omtrent cohousing. Ondertussen bouwde ik voor mezelf een klein huisje omdat ik volgens de bank, gezien mijn leeftijd, niet meer kon wachten om te lenen. Het idee van inclusie binnen cohousing is nu een nieuwe microbe. Ik heb zelf een dochter met nood aan inclusie. Toen mijn moeder stierf en ik kon beschikken over haar appartement heb ik dit pand meteen te koop gesteld met als enige doel: een unit kopen en te huur stellen voor inclusie. Als psychotherapeute kan ik mijn know how en begeestering delen met de groep, de groepsdynamiek bewaken, meehelpen om op de best mogelijke manier consensus na te streven. En wie weet krijg ik zoveel goesting om er met de tijd zelf te gaan wonen …
Back to Blog
Denise2/28/2020 ![]() Ik ben Denise. Ik probeer te wennen aan mijn nieuwe status: mijn actieve loopbaan in de biotuinbouw is afgesloten. Als Moetie van 4 lieve spruiten wordt er af en toe beroep op mij gedaan,wat ik met veel plezier doe. Cohousing Eikenberg heb ik leren kennen door de initiatiefnemers Rika en Jo en ik was op zoek naar een nieuwe woonsituatie. Als ik instap, is het omdat het mij een droom lijkt die in vervulling kan gaan. Het co-housen,het ecologische en het inclusieve aspect: het is een project naar mijn hart. Als ik dan helemaal voor mezelf mag spreken: om mijn nieuwe/laatste levensfase in te gaan, speelt ook de ligging van dit project een belangrijke rol: dichtbij vind ik groen, cultuur, openbaar vervoer, familie…. Ik heb groene vingers en die zullen hier zeker een pluspunt zijn! Ik heb ook tijd om, waar nodig, een handje toe te steken. En gelukkig heb ik ook genoeg energie om van Eikenberg een fijne plek te maken voor klein en groot, jong en oud.
Back to Blog
Bram2/28/2020 ![]() Ik ben Bram, een man van 39 jaar, en woon nu nog thuis op een steenworp van Eikenberg. De eerste geruchten over cohousing Eikenberg heb ik gehoord via mijn zus, die collega van Jo en Rika is. Het sociaal contact en de manier van wonen lijken me super: alleen maar toch in gemeenschap. Ik ben sociaal, een vriendelijke hobbykok en heb een ruime IT-kennis.
Back to Blog
Jeroen, Marjolein, Sofie en Douwe2/28/2020 ![]() Wij zijn één van de jonge gezinnen die ingestapt zijn in cohousing Eikenberg. Marjolein (34) is muzikante en leerkracht van beroep, mama van Douwe (1), partner van Jeroen (42) verpleegkundige en papa van Sofie (17) en Douwe. We hebben cohousing Eikenberg leren kennen via Denise, mede oprichtster van het biologisch tuinbouwbedrijf en winkel De Hogen Akker. Zij vertelde ons dat ze nog op zoek waren naar jonge gezinnen. Wij voelden ons meteen aangesproken, hebben de visie gelezen en de volgende dag konden we al een kijkje gaan nemen en kregen we uitleg over het project. Cohousing sprak ons al een tijdje aan: het delen van materiaal en ruimte, respect voor anderen, ruimte voor Douwe om veilig buiten te spelen. Het ecologische aspect vinden wij een heel belangrijk item voor de toekomst. Wij willen ons graag sociaal engageren om een betere woonomgeving te creëren waar iedereen klaar staat om elkaar te helpen. ![]() We willen onze kinderen aanleren dat er ook andere mensen zijn met wie ze rekening mee moeten houden, en hoe ze moeten omgaan met mensen die anders zijn of een beperking hebben. Jeroen’s passie en grootste hobby is sleutelen aan fietsen. Gezien er een groot aantal fietsen zal zijn op Eikenberg zullen die altijd tip top in orde zijn. Muziek is de passie van Marjolein en zo zal er altijd een muzikale noot te horen zijn. Haar grootste hobby’s zijn naaien en breien. Het herstellen van kleine scheurtjes, ritsen vervangen enz.. zullen nooit een probleem zijn. We telen alle twee graag ons eigen fruit en groenten en sprokkelen graag van alles in de natuur. Zo maken we ieder jaar de lekkerste confituur en stroop. Sofie is een creatieveling die altijd klaar staat om een handje bij te springen waar nodig en een super babysit. Douwe zit het liefst bij iedereen op schoot om geknuffeld te worden!
Back to Blog
Anthony, Wouter en Emilie2/28/2020 ![]() Anthony is bio-ecologisch aannemer en daarnaast is hij ook nog actief binnen een Brugse Klimaatorganisatie en een Brugse energiecoöperatie. De kindjes zijn 7 en 9 jaar oud en we hebben een uitgesproken ecologische levensstijl. We houden enorm veel van de natuur en zijn graag onder de mensen. Anthony leest zeer graag en Wouter en Emilie houden van spelletjes, tekenen met plezier en leren graag nieuwe vriendjes kennen. ![]() We hebben Eikenberg leren kennen op de klimaatmars in Brugge. Jo is een oud-leerkracht van Anthony, en Martijn, de architect, werkt regelmatig samen met Anthony. Zowel Jo als Martijn liepen mee in de mars en tijdens een gezellige babbel kwam Eikenberg aan bod. Later hebben we dan verdere uitleg gekregen van zowel Martijn, als van Jo en Rika. De combinatie van het ecologische, het klimaatneutrale en sociale inclusie interesseert ons heel erg. Ook de locatie, de extra mogelijkheden en het sociaal aspect dat cohousing met zich meebrengt, spreken ons aan. Ons gezin zal zonder twijfel leven in de brouwerij brengen en Anthony kan heel wat technische expertise bieden voor en tijdens de bouwfase en wellicht ook daarna.
Back to Blog
Wat is cohousing2/26/2020
Back to Blog
Op donderdag 30 april vanaf 9u00 Locatie: het paviljoen van cohousing Eikenberg, Eikenberg 27a te Sint-Kruis (Brugge) De inkom bedraagt 30 euro per persoon. Inbegrepen is: - Deelname aan de denkdag, een hele dag inspiratie! - Een informatiemap - Koffie, thee, water en fruitsap à volonté - Vegetarische maaltijd tijdens de middagpauze - Een drankje bij het netwerkevent Programma09.00 Onthaal en inschrijving 09.30 Waarom kiezen mensen met beperkingen voor cohousing? Getuigenis van Jan Travers, ervaringsdeskundige 10.00 Wat is Cohousing? Toelichting door Jeroen Gaeremynck, cohousingbegeleider van Gemeengoed 10.30 Wat is sociale inclusie? Toelichting door Linde Van Parijs, medewerkster vzw Oranje 11.00 Pauze 11.15 Rol van de mantelzorg Getuigenissen door de ouders 12.00 Lunch 13.30 Het Geluksplan Voorstelling door de studenten van Howest 14.00 De rol van externe deskundigen Toelichting door Wouter Lambrecht, psycholoog 14.30 Pauze 14.45 Betaalbaarheid in een cohousingproject Toelichting door Carlos Seyssens, gewezen OCMW-secretaris 15.15 Beleid en rol van de overheid 15.45 Receptie en netwerkmoment
Back to Blog
Visietekst2/25/2020 Eikenberg is een woongemeenschap in wording die zich baseert op de filosofie en de grondbeginselen van cohousing. Eigen aan cohousen is het goede nabuurschap, als alternatief voor de huidige klassieke buurten waar sociale contacten vaak al te beperkt zijn en vereenzaming om de hoek loert. Om onze woongemeenschap vorm te geven wil Cohousing Eikenberg een doorgedreven ecologisch en sociaal-inclusief project uitbouwen: zorg dragen voor mens en natuur. Dit is ons kader. We sluiten daarbij ook aan bij de nieuwe doelstellingen voor een duurzame ontwikkeling (=SDG) van de wereld tot 2030 die de VN in september 2015 vastlegde en die de 8 VN-Millenniumdoelstellingen 2000-2015 vervangen: SDG 3 : Verzeker een gezond leven en bevorder welzijn voor iedereen op elke leeftijd SDG 7 : Verzeker toegang tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie voor iedereen SDG 9 : Bouw veerkrachtige infrastructuur en stimuleer innovatie SDG 11: Maak steden inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam SDG 12: Verzeker duurzame consumptie SDG 13: Neem dringend actie om de klimaatverandering en zijn impact te bestrijden SDG 15: Stop de verarming van de bodem en keer ze om, stop het verlies van biodiversiteit. Ecologische keuzesEuropa verplicht de lidstaten en regio’s om alles in het werk te stellen om tegen 1/1/2021 nog enkel “(nearly) Zero Energy Buildings” te bouwen. Door nu al energieneutraal te bouwen anticiperen we op de komende wettelijke verplichtingen. Bovendien zijn energieneutrale woningen toekomstbestendig en behouden ze langer hun waarde. Passief bouwen en energieneutraal In cohousing Eikenberg komen er 18 wooneenheden en een gemeenschappelijk paviljoen die samen 1/4 van de totale oppervlakte (4.100m²) beslaan. De inplanting van de gebouwen gebeurt rond een centraal plein van waaruit iedereen gemakkelijk het paviljoen kan bereiken. Het paviljoen omvat enkele multifunctionele zaaltjes, een goed uitgeruste keuken en logeerkamers. Er is ook een kelder met een stookplaats en persoonlijke bergruimte en er is een gemeenschappelijke wasplaats. Verder ook een gemeenschappelijk atelier met een grote fietsenberging.
Dit betekent dat het energiegebruik door fossiele brandstoffen wordt gecompenseerd door ter plekke geproduceerde duurzame energie. Op die manier kunnen de passiefwoningen doorgroeien naar energie+ woningen. We hebben een hybride elektriciteitsaansluiting want er komen voorzieningen voor toekomstige energieopslag (batterijen).
Biodiversiteit & waterhuishouding We willen de biodiversiteit zoveel mogelijk bevorderen. Om die reden willen we ook de bebouwde grond compenseren door groendaken en gevelbeplanting.
Zachte mobiliteit Omwille van energiebesparing en vermindering van de huidige CO2- uitstoot streven we naar zo weinig mogelijk auto's (uitdoof-scenario) en daarvan zoveel mogelijk deelauto’s. Dit zal worden opgenomen in het huishoudelijk reglement van de VME en in de notariële basisakte. We voorzien:
Ecologisch leven & delen We willen onze ecologische voetafdruk verkleinen en elkaar stimuleren om zo ecologisch mogelijk te leven.
Cohousing als samenlevingsvorm voor optimale inclusie
Het inclusieplan ( cfr AAIDD= American Association on Intellectual and Developmental Disabilities *) werkt met vijf concentrische cirkels:we starten bij de persoon met een hulpvraag en eindigen bij de gespecialiseerde professionele ondersteuning. Cohousing situeert zich samen met familie en vrienden in de derde cirkel. * In het AAIDD-model staat het functioneren in dagelijkse situaties centraal, niet de beperkingen. Het functioneren wordt bepaald door het spanningsveld tussen de competenties van de persoon (intelligentie en vaardigheden) en de verwachtingen van de omgeving. Ondersteuning heeft een centrale plaats in dit model: het functioneren kan positief worden beïnvloed door ondersteuning. Het functioneren wordt ingedeeld in meerdere dimensies die niet specifiek voor mensen met een (verstandelijke) beperking, maar bij alle mensen aan de orde zijn. Waarden
Zelfregie Betrokkenheid en engagement van de bewoners en verantwoordelijkheid van de zorgvragers
Participatie
Inspraak
SamenhuizenDe bewoners & de buurt
Bij de groepssamenstelling wordt gestreefd naar dezelfde diversiteit als in de maatschappij: er wonen mensen van alle leeftijden en een verschillende achtergrond in verschillende contexten (gezinnen met kinderen, koppels, alleenwonenden); ook mensen met en mensen zonder zorgvragen.
Beheer & organisatie
Back to Blog
Jo en Rika2/24/2020 ![]() Wij zijn Jo en Rika. We hebben 5 jaar in Bolivië in een plattelandscollege gewerkt en sindsdien dromen we van gemeenschappelijk wonen: eerst hebben we samengewoond met een ander gezin, en nu, zoveel jaren later, wordt het samenhuizen. We delen een hart voor taal, vooral voor het Spaans, en hebben jarenlang graag lesgegeven in de landbouwschool en in het volwassenenonderwijs. We houden beiden van lange wandelingen, van film, toneel en muziek. Jo is een verwoede lezer en gaat bij voorkeur per fiets op reis. Rika werkt al jaren mee met 11-11-11 en speelt cello. Nu zijn we net met pensioen en hebben het geluk nog veel energie te hebben, wat goed uitkomt als je wil cohousen. Voor ons is het een droom: duurzaam en ecologisch leven, zoveel mogelijk met elkaar delen en helpen om een plek te creëren waar ook plaats is voor mensen die minder (maar andere) mogelijkheden hebben. Cohousing is voor ons een concrete, haalbare mogelijkheid om lang gekoesterde idealen op een bescheiden manier, met de hulp van velen, vorm te geven. ![]() Wat we kunnen bieden: Rika kan zich efficiënt en doelgericht in iets vastbijten. Veel grote woorden zijn aan haar niet besteed: ze modereert gesprekken en stuurt het proces. Dynamiek en drijfkracht: heerlijk om mee samen te werken. Oppervlakkigheid is haar vreemd: Rika gaat steeds op zoek naar wat zich onder de huid beweegt, voeling houdend met wat mensen inspireert: ze is de dieptesondering als basis voor een warmtenet. Jo is een romanticus, weet goed te doseren en heeft veel gezond verstand. Jo is niet bescheiden en neemt veel ruimte in. Hij is graag onder de mensen en aan lange tafels kriebelt het bij hem om te speechen. Hij is best handig en, als zoon van een schrijnwerker, kan hij goed met hout aan de slag. |