Hebben alle inwoners een eigen keuken?
Ja, elke privéwoning heeft alle voorzieningen: woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamer(s), een eigen tuintje of een terras of een balkon.
Ben ik eigenaar van mijn eigen huis?
Ja, elke eigenaar koopt zijn/haar eigen wooneenheid en is mede-eigenaar van de gemeenschappelijke delen en voorzieningen. Net als bij een appartementsgebouw zijn de delen van mede-eigendom in de basisakte vastgelegd. Alleen is het aandeel van mede-eigendom bij cohousing groter.
Wat is het juridische statuut?
We zijn nu een vzw en tijdens de bouwfase worden we een Burgerlijk Maatschap. In de woonfase zullen we een Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) zijn, net zoals in een appartementsgebouw.
Wanneer zijn de units instapklaar?
Op 20 september 2017 is de bouwaanvraag ingediend. De bouwwerken zijn gestart in mei 2018 en de woningen zullen instap klaar zijn in de zomer van 2020.
Wat moet ik me voorstellen bij "het paviljoen"?
Hoewel elke privéwoning alle voorzieningen heeft, beschikken de bewoners van Eikenberg over gemeenschappelijke ruimtes. De woongemeenschap is zo ontworpen dat de privacy van elke bewoner is gegarandeerd en dat tegelijk de interactie tussen bewoners wordt bevorderd. Het paviljoen is het kloppende hart van Cohousing Eikenberg: er is een keuken, een eetzaal voor gezamenlijke maaltijden en andere activiteiten, een salon, twee logeerkamers, plaats voor de kinderen om te spelen, een crearuimte en een rustige werkplek.
Hoe nemen jullie beslissingen?
Beslissingen worden genomen in de algemene vergadering die op regelmatige tijdstippen samenkomt. Om gedragen beslissingen te kunnen nemen, werken we met consensus. Dit betekent dat we steeds zoeken naar een oplossing waarbij iedereen zich voldoende goed kan voelen. In uitzonderlijke gevallen kan er gestemd worden.
Eten bewoners van een cohousing altijd samen?
Neen, elke privéwoning heeft alle voorzieningen, dus ook een keuken. De (vrijblijvende) gemeenschappelijke maaltijden zijn ideale ontmoetingsmomenten die de interactie tussen bewoners bevorderen. Omwille van onze visie zullen deze gemeenschappelijke maaltijden in Eikenberg vegetarisch zijn, bereid met lokale, biologische producten. Indien mogelijk kiezen we ook voor Fair Trade.
Zal ik nog privacy hebben?
Jazeker. De woongemeenschap is zo ontworpen dat de privacy van elke bewoner is gegarandeerd en dat tegelijk de interactie tussen bewoners wordt bevorderd. Elke privéwoning heeft alle voorzieningen: woonkamer, keuken, badkamer, slaapkamers, een eigen tuintje of een terras of een balkon. Wie behoefte heeft aan sociaal contact, kan terecht in het paviljoen of kan een praatje slaan in de gemeenschappelijke ruimtes, zoals tuin of wasplaats.
Moet ik de vergaderingen bijwonen?
Om samen te huizen is het nodig met elkaar te overleggen. Daarom komen we op regelmatige tijdstippen met zijn allen samen in de Algemene Vergadering. Als je van alles op de hoogte wil zijn en mee beslissingen wil nemen, is het wenselijk om daar zo veel mogelijk aanwezig te zijn. Daarnaast zijn er ook werkgroepen zoals tuin en bos, paviljoen, communicatie, technieken…Er wordt verwacht dat je, volgens eigen interesse en expertise, meewerkt in een werkgroep.
Hoeveel vergadertijd is er nodig?
Vermoedelijk ongeveer 1 keer per maand, afhankelijk van de noodzaak en van je engagement.
Is kinderopvang inbegrepen in het project?
Neen, Cohousing Eikenberg voorziet geen zorgfuncties voor de bewoners. Maar cohousing is wel gebaseerd op goed nabuurschap, waarbij buren bereid zijn elkaar te helpen bij problemen of samen naar oplossingen te zoeken. In Eikenberg zorgt de mix van leeftijden en gezinssamenstellingen er ook voor dat we elkaar kunnen aanvullen. Wat voor de ene een probleem is, is voor de andere een kans om zich gewaardeerd te voelen.
Hoeveel tijd moet ik investeren in cohousing?
Zo veel of zo weinig als je zelf wil. Maar je helemaal van niets aantrekken, kan eigenlijk niet omdat we ook samen zorg moeten dragen voor elkaar en voor onze tuin en onze huizen.
Welke klusjes mag ik verwachten?
Het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes: het paviljoen, de kelder, het atelier, de tuin en het bos.
Kan ik zelf kiezen welke klusjes ik wil doen?
Ja, iedereen doet de klusjes die hem/haar interesseren, maar het is wel de bedoeling het werk evenwichtig en volgens ieders mogelijkheden te verdelen.
Moet ik bevriend zijn met alle bewoners?
Neen, helemaal niet. Belangrijk is wel dat de mensen die in een cohousing gemeenschap wonen, dezelfde visie delen over het samenhuizen en zich ook willen engageren om deze te realiseren. Specifiek voor Eikenberg is de ecologische en inclusieve levenswijze.
Is het leven in een cohousing goedkoper / betaalbaarder?
Ja, het leven is minder duur omdat we heel veel zaken met elkaar delen (auto’s, wasmachines enz.) en collectief maken (het warmtenet, verzekeringen, energie- en andere aansluitingen). Iedere bewoner brengt ook zijn/haar eigen kennis en vaardigheden mee, zodat je die niet elders moet gaan zoeken.
Heb ik een eigen tuintje?
Ja, elke gezinswoning en de appartementen op het gelijkvloers hebben een eigen tuintje. De appartementen op de hoger gelegen verdiepingen hebben een balkon of terras.
Wat als ik mijn huis of appartement wil verkopen?
Je bent de volle eigenaar van je eigen woning en een deel van de gemeenschappelijke voorzieningen. Indien je je woning opnieuw wenst te verkopen, zal je ongetwijfeld een nieuwe koper vinden. De vraag naar appartementen en studio’s wordt alsmaar groter en
de woningen in Cohousing Eikenberg zullen nu al voldoen aan de toekomstige normen. Dit garandeert een waardestijging van de woningen.
Nieuwe eigenaars moeten wel dezelfde instapprocedure doorlopen als de andere bewoners: zij moeten aanvaard worden door de algemene vergadering en de visie van Cohousing Eikenberg onderschrijven.
de woningen in Cohousing Eikenberg zullen nu al voldoen aan de toekomstige normen. Dit garandeert een waardestijging van de woningen.
Nieuwe eigenaars moeten wel dezelfde instapprocedure doorlopen als de andere bewoners: zij moeten aanvaard worden door de algemene vergadering en de visie van Cohousing Eikenberg onderschrijven.
Hoe werkt de verdeelsleutel?
In klassieke appartementsgebouwen werkt de verdeelsleutel voor de gemeenschappelijke zaken 100% volgens de oppervlakte van je woning: hoe groter je woning, hoe groter je aandeel in de gemeenschappelijke voorzieningen. In cohousingprojecten wordt doorgaans het solidariteitsprincipe gehuldigd, zodat de (grotere) gezinswoningen relatief minder betalen. In Cohousing Eikenberg is dat maar 60% (i.p.v. 100%) volgens de oppervlakte.
Zal er plaats zijn voor een gemeenschappelijke moestuin?
In het tuinontwerp is er een gemeenschappelijke moestuin voorzien. In de huidige bewonersgroep zijn verschillende mensen met groene vingers, die niet kunnen wachten om de Eikenbergse zandgrond om te toveren tot een vruchtbare moestuin. Alle bewoners zullen meegenieten van het lekkers dat daaruit voortkomt.
Mag ik mijn huis zelf inrichten?
Elke bewoner kan zijn eigen woning inrichten naar eigen smaak, maar het kan voordelig zijn om zaken samen aan te kopen.
Zijn er gemeenschappelijke bergingen?
In elke woning is er (beperkte) bergruimte voorzien. Daarnaast is blok West volledig onderkelderd met gescheiden bergingen voor alle wooneenheden. Ook in het paviljoen is bergruimte voorzien voor gemeenschappelijk kookgerei, servies, speelgoed, gezelschapsspelen, creatief materiaal…In het atelier is er plaats voor gemeenschappelijk materiaal voor het onderhoud van de woningen, de tuin en voor fietsherstelling.
Moet ik mijn auto delen?
In onze visie zijn we overeengekomen dat we zoveel mogelijk materiaal met elkaar willen delen, ook privéauto’s. Dat betekent dat je wel eigenaar blijft van je eigen auto, maar dat je die deelt met andere bewoners volgens de principes van de officiële autodeelsystemen, en natuurlijk op momenten waarop je je auto zelf niet nodig hebt.
Beslis je als bewoner mee over de toekomstige bewoners?
Ja, iedereen die deel uitmaakt van de algemene vergadering kan mee beslissen of zij een nieuwe bewoner aanvaardt of niet. Dit gebeurt volgens een afgesproken instapprocedure: de potentiële nieuwe bewoner kan gedurende een drietal maanden als gast aanwezig zijn in vergaderingen en/of activiteiten. Indien blijkt dat de kandidaat-bewoner aansluit bij onze waarden en visie, zal hij/zij ongetwijfeld als nieuw groepslid aanvaard worden.
Moeten wij zorgen voor mensen met een beperking?
Cohousing Eikenberg voorziet geen professionele zorgfuncties. Cohousing Eikenberg creëert een omgeving waarin zelfregie wordt gestimuleerd. Zelfregie is het vermogen van mensen om zelf te beslissen en om hun eigen leven vorm te geven. Maar cohousing is wel gebaseerd op goed nabuurschap, waarbij buren bereid zijn elkaar te helpen bij problemen of samen zoeken naar oplossingen. De bewoners hebben vooral een nabijheidfunctie: zij moeten niet begeleiden of verzorgen, maar zij creëren een goede interactie tussen alle bewoners en een open communicatie met de ouders/begeleiders enerzijds en met de bewoners met een handicap anderzijds.
Is hemelwater wel geschikt om je te wassen?
Gemiddeld gebruiken we per persoon 120 liter leidingwater per dag. Dat merk je aan je factuur en erg ecologisch is het ook al niet. Daarom maakt Cohousing Eikenberg maximaal gebruik van hemelwater: voor het toilet, de was, de tuin en zelfs voor de douches. Dit is mogelijk dankzij grote opvangreservoirs voor regenwater en het gebruik van de nodige filters.
Regenwater is zacht van aard. Wanneer je de was doet met regenwater, heb je bijvoorbeeld minder wasverzachter nodig. Ook onder de douche zal je merken dat zeep veel vlugger schuimt. Kraanwater heeft een hoge hardheid. Daardoor ontstaat kalk, wat zorgt voor rendementsverlies en dus een hogere factuur. Gratis regenwater is in dat opzicht een beter alternatief.
Regenwater is zacht van aard. Wanneer je de was doet met regenwater, heb je bijvoorbeeld minder wasverzachter nodig. Ook onder de douche zal je merken dat zeep veel vlugger schuimt. Kraanwater heeft een hoge hardheid. Daardoor ontstaat kalk, wat zorgt voor rendementsverlies en dus een hogere factuur. Gratis regenwater is in dat opzicht een beter alternatief.
Mag ik een gasfornuis hebben in mijn eigen unit?
Dat is niet mogelijk omdat Cohousing Eikenberg ervoor gekozen heeft geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen. Er zullen dus geen gasaansluitingen zijn.
Kan ik in een passiefhuis een raam openzetten?
In een passiefhuis mag je je raam openzetten, maar het moet niet! Je zal in de eerste plaats minder behoefte hebben om een raam open te zetten. Door middel van een intelligent ventilatiesysteem zal het binnenklimaat steeds als aangenaam aanvoelen. Er wordt steeds zuurstof aangevoerd en CO² afgevoerd, waardoor het aanvoelt dat in de gehele woning de ramen volledig openstaan, zonder de nadelige gevolgen van tocht, koude of oververhitting.
Toch is het niet ongebruikelijk dat men tijdens aangename dagen (vooral in de tussenseizoenen en de zomer) de ramen openzet om het contact en de geluiden met de omgeving niet te verliezen.
Toch is het niet ongebruikelijk dat men tijdens aangename dagen (vooral in de tussenseizoenen en de zomer) de ramen openzet om het contact en de geluiden met de omgeving niet te verliezen.
Mag ik een open haard of een houtkachel plaatsen in een passiefhuis?
Neen. Een passiefhuis is bijzonder goed geïsoleerd en is ontworpen om zoveel mogelijk verwarmd te worden via passieve warmtebronnen. Denk hierbij aan de zon, de bewoners en apparaten. De warmtebehoefte is dan ook zeer beperkt: maximaal 15 kWh/m² om aan de eisen van een passiefhuis te voldoen. Een bescheiden houtkachel met een vermogen van 5kW levert nog teveel warmte voor passiefhuizen. Vaak is de behoefte aan directe warmte in de woonkamer slechts 2 a 3 kW. Voor een houtkachel is dit te weinig.
Wie onderhoudt de tuin?
De bewoners zelf, eventueel met de hulp van buren, familie en vrienden die daarvoor interesse hebben.
Welke zijn de voordelen van een warmtepomp?
Een warmtepomp vraagt een grotere investering dan een klassieke gasinstallatie. Die extra investering wordt voor een stuk gecompenseerd door premies, die de overheid voorziet voor de installatie van een warmtepomp. Verder is een warmtepomp aanzienlijk zuiniger in verbruik. Dat merk je dus aan je portemonnee en het zorgt mee voor een snelle terugverdientijd van de installatie. Bovendien is dit systeem uitermate milieuvriendelijk, onder andere omwille van de lage CO² uitstoot. Cohousing Eikenberg combineert warmtepompen met zonnepanelen. Zo proberen we de CO² uitstoot om de woningen te verwarmen tot nul te reduceren.
Verwarmen door middel van een warmtepompsysteem betekent ook quasi onderhoudsvrij verwarmen. Het is met andere woorden een vrij zorgeloos systeem met een erg lange levensduur. Warmtepompen gaan makkelijk meer dan 20 jaar mee.
Behalve verwarmen, kunnen grond/water warmtepompen in de zomer nog passief koelen. Dat is een troef waar andere, klassieke verwarmingssystemen niet tegenop kunnen.
Verwarmen door middel van een warmtepompsysteem betekent ook quasi onderhoudsvrij verwarmen. Het is met andere woorden een vrij zorgeloos systeem met een erg lange levensduur. Warmtepompen gaan makkelijk meer dan 20 jaar mee.
Behalve verwarmen, kunnen grond/water warmtepompen in de zomer nog passief koelen. Dat is een troef waar andere, klassieke verwarmingssystemen niet tegenop kunnen.
Kan ik ook huren?
Ja dat kan, mits iemand anders een woning koopt om die te verhuren, want Cohousing Eikenberg heeft zelf geen huizen in bezit.
Ben ik verplicht om deel uit te maken van een werkgroep?
Dat wordt ten zeerste geapprecieerd! In cohousingprojecten stellen de bewoners hun talenten, kennis en vaardigheden ter beschikking van de groep. Je kan dus zelf kiezen in welke werkgroep je wil actief zijn.
Mogen de kinderen door mijn privétuin lopen?
Neen, zij mogen dat enkel doen als jij hen daarvoor toelating geeft.
Waarom komt er geen gasaansluiting?
Dit is een bewust ecologische keuze. Cohousing Eikenberg opteert voor ter plekke geproduceerde duurzame energie via warmtepompen en zonnepanelen en wil zo helpen de CO2-uitstoot te reduceren. Op die manier realiseren we ook een ‘voorzieningszekerheid’ in het vooruitzicht van dreigende tekorten aan (betaalbare) fossiele energie.
Wonen er alleen jonge gezinnen in een cohousing?
Cohousing Eikenberg verwelkomt bewoners van alle leeftijden, zowel gezinnen als alleenstaanden. Kinderen vinden speelkameraadjes in een veilige omgeving, ouderen vereenzamen niet. De mix van leeftijden en gezinssamenstellingen zorgt ervoor dat we elkaar kunnen aanvullen. Wat voor de ene een probleem is, is voor de andere een kans om zich gewaardeerd te voelen.
Wat moet ik mij voorstellen bij gemeenschappelijke maaltijden?
Allicht voorzien we een aantal gemeenschappelijke maaltijden. Die worden voorbereid door een kookploegje. Iedereen die wil, kan zich inschrijven. Er is dus geen verplichting om deel te nemen. We hebben er als groep voor gekozen om vegetarische maaltijden te bereiden: zo maken we onze ecologische voetafdruk kleiner en eten we gezonder.
Mag ik in mijn eigen unit doen wat ik wil?
Ja, voor zover je andere buren niet hindert.
Mag ik ook niet-biologisch afbreekbare producten gebruiken in mijn eigen unit?
Neen, want wasproducten komen terecht in het grondwater, en dat is van iedereen.
Heb je nog meer vragen? Vul ze hieronder in en het antwoord wordt zo vlug mogelijk op deze pagina toegevoegd.